www.hdjokke.com

200 mm:n takanakki

2000-2005 Softail:issa oli alunperin 130 mm:n rengas takana. Vaihdoin sen 2002 keväällä 150 milliseksi, mikä onnistui lyhentämällä lokasuojan pultin kantoja. Tämä projekti ajoittui alunperin talveen 2005-2006. Sen jälkeenkin on tullut tehtyä muutoksia pyörään. Tässä levennetään vannetta alkuperäiseen takahaarukkaan. Jos haluaa esim 240-250 mm:n takavanteen, niin sellaisia asennussarjojakin on saatavilla. Niihin yleensä kuuluu leveämpi takahaarukka, pidempi vetoakseli ja offsetkitti ensiövedolle. Eli 200 millin takanakki on ns. köyhän miehen levennysprojekti. Alla työvaiheita, joihin jokainen törmää tätä hommaa tehdessään. 


Osia + työlista

 • Itselläni on nykyään orggisnapaan pinnoitettu 18-tuumainen, 6 tuumaa leveä TTS:n rosterivannekehä Bike Line:n 103 mm:n rosteripinnoilla. Jos sen sovittaa alkuperäisillä akseliholkeilla ja jarrusatulalla, niin kehän saa rihdattua kohdilleen keskelle lokasuojaa.
 • 18 tuuman vanne sen takia, että jarrusatula mahtuu olemaan vanteen kehän sisällä. H-D:n vanteet ovat 17 tuumaisia. Se lienee takajarrun kannalta minimihalkaisija.
 • Takajarruksi olen hankkinut Custom Chromen kromatun jarrusatulan, joka sopii 2006-2007 Softaileihin. Niissä oli vielä 3/4 tuuman taka-akseli. Tällöin tarvitsee uuden akseliholkin vain oikealle puolelle. 
 • Homma luonnollisesti onnistuu myös alkuperäisellä jarrulla, mutta silloin pyörää irti otettaessa täytyy irroittaa myös jarrulevy.
 • Custom Chromen 6 tuuman pätkä valmiiksi kiillotettua rosteriputkea väliholkiksi oikealle puolelle. Sisähalkaisija 3/4”. Tämä nyt on vähän hinnakas ratkaisu, mutta minulla putkea menee muuhunkin.
 • Takarengas Metzler ME 880 Marathon 200/50 18.
 • 2006-mallin 20 mm:n vetohihna.
 • Hihnapyörän kavennus uutta hihnaa varten. Se sopii hihnalinjaan suoraan, jos et vaihtanut vasemman puolen väliholkkia. Uudemmissa hihnapyörissä vain 2006-malliissa on sama hammasluku, 70. Tämän hihnapyörän keskiö on kapeampi kuin 2000-2005 hihnapyörässä, mutta reikäväli sama. Eli vaatii välilevyn, jos käytät 2000-2005 napaa. 2007 lähtien hammasluvuksi muutettiin 66, joten hihnapyörän halkaisija pieneni, koska hihnan hammaskoko ja muoto pysyivät samana. Tämä johtui uudesta 6-vaihteisesta vaihdelaatikosta.
 • E-hyväksytty takavalo ja sille pidin, ellei halua käyttää vanhaa.
 • E- hyväksytyt vilkut.
 • Rekisterikilven valo. Kilven asennus sivulle, jolloin tarvitaan eri teline ja varsi esim. alumiinista. Kukin tekee haluamansa.
 • Lokasuoja kiinnittimineen ja maalaus.EnnenProj1


Tästä lähdettiin liikkeelle. Tämä kuva on siis vuodelta 2005. Sen jälkeen on vaihdettu takavannetta pari kertaa, lokasuoja lienee kolmas versio. Satula neljäs.1. Ensi toimenpiteetRiisuttu

Ensin tietenkin puretaan stokkiosat pois. Takimmainen pakoputki, vanne, vilkut, takalamppu, strutsit, hihnasuojat ja lokasuoja.

Jotta 200 millisen kumin saa mahtumaan, täytyy kiinteästi rungossa olevat lokasuojan kannatinraudat (frame horns) leikata pois esim. puukkosahalla. Puukkosahaan kannattaa hankkia uusi kovametalliterä, koska rautoja sahaa poikki hyvän aikaa hien kihotessa otsalle. Käsipelillä sahaava voi kutsua itseään jo työn sankariksi. 

Huomioi, että operaation jälkeen paluuta vanhaan ei enää ole muuten kuin hitsaamalla. Sahausjäljen voi siloitella metalliterällä varustetulla rälläkällä. Hiotut pinnat kannattaa maalata vaikka Tikkurilan Rostex ruosteenestomaalilla ja viimeistellä mustalla Miranolilla. Käytin tässä itse pensseliä, koska pinnat eivät tule suoraan näkyviin ja Miranolilla saa tarpeeseen riittävän siistin ja kestävän jäljen.

Oikealla olevassa kuvassa osat on saatu irti, ja työ voi alkaa. Lokasuojan kannatinraudat ovat siis vielä kiinni.


Puukkosaha

Loksun tukiraudat, ”Frame Horns”, saa katkaistua esim. puukkosahalla. Kätevä peli muihinkin hommiin.Rallakointia

Rälläkällä siistitään puukkosahan jäljet. Suojaa arat pinnat ennen työvaihetta. Muista olla varovainen, sillä rälläköinti on tulityötä. Ettei jää kipinä kytemään ja aiheuttamaan tulipaloa. Suosittelen kipinävahtia työn jälkeen, eli ei kannata heti lähteä kämpille.8EgenRallakka

Rälläkkä Hong Kongista, 8 egee. 2 konetta hajosi lyhyen projektin aikana, eli kahden vehkeen yhteenlaskettu elinkaari oli noin vartti. Kannattaa ennemmin satsata laatuun. En saanut hommaa tehtyä tällä, piti hankkia AEG. Joskushan halvalla voi saada hyvänkin työkalun. Nyt vain ei tapahtunut niin.

Kannatinraudat

Arvokasta H-D romurautaa. Ei käynyt mielessä säilyttää mahdollista entisöintiä varten, jos kapeapyöräiset tulevat taas muotiin.
RallakointiTehty

Tässä on rälläköinti tehty ja nyt sitten maalia päälle.Rostexia

Paljaan metallin päälle Rostex ruosteenestomaalia ja mustaa Miranolia. Tulee kestävä pinta, eikä jää näkyviin.


2. Lokasuoja

Kukin voi päättää, minkälaisen lokasuojan haluaa asentaa. Alkuperäistä voi leventää hitsaamalla soiron väliin, tai hankkia kokonaan uuden. Vaihtoehtoja on monia integroiduista, hitsattavista kannatinraudoita pultattaviin valmisratkaisuihin. Tarjonta on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että Bolt-on:kin vaatii usein lisämodaamista, ennen kuin sopii. Omani siis on RWD:n (Russ Wernimont) valmislokasuoja, joka sopii muodoltaan suoraan alkuperäisten satuloiden kanssa. Istuimen takakiinnikkeen joutui tekemään itse. Jos haluat laskevamman ja virtaviivaisemman linjan pyörääsi, niin lokasuojaa voi myös mallata huomattavasti alemmas, eli lähemmäs rengasta. Tällöin satulan runko on tehtävä lokasuojan linjojen mukaan ja verhoiltava joko itse tai hommansa osaavalla verhoilijalla.


3. Vanteet ja sovittaminen


VanteenSov1a

Kun lokasuojan kannatiraudat on katkaistu rungosta, voit alkaa sovittelemaan vannetta renkaineen nähdäksesi tilanteen. Tässä projektissa käytetään 20 mm:n H-D:n -06 hihnaa, joka antaa riittävästi pelivaraa paikoitukselle. Hihnan vaihto on kerrottu toisaalla “Vinkkeja ym.” -osiossa. Ketjuakin voi harkita, mutta hihna on ajokäytössä vähemmän vaivaa aiheuttava, eikä sitä ei tarvitse öljytä. Hihnan vaihtaminen on aika iso työ. Tämän takia ketjullakin on kannattajansa.

Vanne kannattaa asemoita paikalleen niin, että vetohihnan ulkoreuna hihnapyörineen pysyy entisellä paikallaan, eli kavennus tapahtuu sisäpuolelta sorvaamalla, mikäli haluat käyttää vanhaa hihnapyörääsi. Tilaa tulee n. 8 mm lisää. Sorvauksen jälkeen hihnapyörän sisäkehä niitataan takaisin paikoilleen.

Vanteita löytyy markkinoilta vaikka kuinka paljon. Ihannetapaus on aina se, että vanne on tehty  suoraan sinun pyörääsi varten. Riippuen jarrustasi, sinun tarvitsee silloin tehdä vain sopivat akseliholkit, joilla paikoitat vanteesi kohdalleen, ellei sovi jo alkuperäisillä holkeilla. Kaverini Harikan vinkki: sovitteluun voi hankkia rautakaupasta 20 mm:n sisähalkaisijalla olevia teräsprikkoja, joilla voi säädellä vanteen riittävän lähelle, ja tämän jälkeen vain tekee/teettää akseliholkit oikeaan kokoon. Jos aluvanteen kehä ei osu oikeaan kohtaan, niin joissain malleissa saa navan irti. Silloin oikealle jarrulevyn ja navan väliin laitetaan välilevy, joka siirtää kehän haluttuun kohtaan. Vasemmalta puolelta navan juuresta sorvataan sama määrä materiaalia pois.

Talven 2014-2015 pinnavanteen rihtauksen teetin kiinniolevan lokasuojan kanssa. Pinnavanteella esisovituksen voi tehdä ensin mittaamalla suunnilleen keskelle. Sitten rengas päälle ja loput milli pari voi rihdata rengas päällä. Parempi tietenkin, jos kerralla osuu oikeaan.

Yläkuvassa vasemmalla vanha RST:n aluvanne on vain laitettu paikoilleen, ja se asentuu oikealle 1 1/8 tuuman hihnalla. Ottaa oikealla puolella haarukkaan ja vasemmalla puolella hihnaan kiinni. Nyt sitten tarvitaan kapeampaa hihnaa.


VanteenSov1d

Vasemmalla puolella hihna ottaa renkaaseen kiinni. Kapeammalla hihnalla tästäkin selvitään.4. Vetohihnan vaihto

Saadaksesi lisää tilaa takarenkaalle pyöriä, joudut vaihtamaan alkuperäisen 1 1/8 tuumaisen vetohihnan vuoden 2006-malliseen 20 milliseen vetohihnaan. Tällöin myös vannekehän saa asentumaan nätisti keskelle. Vaihto on kuvattu tässä samassa ”Vinkkejä ym.” -osiossa. Alasvetovalikosta löytyy. Tässä kuitenkin suora linkki juttuun: Vetohihnan vaihto 


5. Väliholkin teko

Vanteen napa saadaan paikoitettua 3/4 tuuman rosteriputkesta pätkäistyillä holkeilla. Custom Chromella on kiillotettu valmisosa, tosin aika kallis.  Osanumero 501142. Hot Bikessä hyllytavaraa. Holkkeja saa myös määrämittaisina. Välttämättähän holkkeja ei tarvita, jos käytät vannekehää, pinnoja, alkuperäistä napaa ja alkuperäistä jarrua. Itselleni siis tein uuden holkin oikealle puolelle, jotta saan 2006-07 takajarrun toimimaan. Hihnalinja oli kohdillaan vasemmalla puolella, koska käytin 2000-2005 napaa, holkkia ja kavennettua alkuperäistä hihnapyörää. Sovitella tätäkin täytyi, ennen kuin esim. takajarru toimi oikein.


Holkin voi ensin katkaista vannesahalla ja viimeistellä oikeaan mittaan sorvissa. Voi sen tehdä alusta asti itsekin, jos on käytössä materiaalit, pelit ja vehkeet. Tämä on pätkäisty Custom Chromen kiillotetusta 6 tuuman rosteriputkesta.


Tässä sovittelen pinnavannetta paikoilleen. Ei se ihan ensiyrittämällä onnistunut. Piti vaivata rihtaajaa toisenkin kerran.P7030975

Tässä 2006-2007 Custom Chromen takajarru. Ihan samanlainen muuten, mutta H-D -logo puuttuu. Hinta on alle puolet alkuperäisestä.


6. Lopuksi

Vaihtoehtoja vanteista, renkaista, jarruista ja lokasuojista löytyy runsaasti eri luetteloista. Haluamansa tavarat voi tilata jälleenmyyjiltä. Osakauppiailla on yleensä myös tietämystä osien sopivuuksista keskenään, koska useassa tapauksessa he ovat myös ammattimaisia pyöränrakentajia. Tämän takia kannattaa suosia kotimaista yrittäjää, jos vain mahdollista. Muutaman kympin säästö ulkomailta ostettaessa ilman varmaa tietoa voi tulla kalliiksikin.

© HDJokke 2019